marți, 22 martie 2011

22.03. sa continuam




































































O noua zi, alte personaje despre care vreau sa scriu:

14. Marius Lacatus

A fost un jucator mediocru, catre bun, avand la activ castigarea Cupei Campionilor, transformarea unui penalty in acea finala, o perioada ratata in Europa si o revenire la Steaua in care el nu a iesit din comun decat prin intrarile grosolane si necontrolate la adresa unora dntre adversari, intrarea la Ardeleanu fiind cea care pune capac unei cariere de cosas. Imi raman, totusi in minte ca jucator al nationalei cele doua goluri in poarta lui Rinat, goluri care au contribuit la calificarea din grupa in 1990 si de asemenea pumnul in figura aplicat unui tunisian in 1998. Ca antrenor 90% din cariera a petrecut-o la Steaua fiind un antrenor de asemenea mediocru, dar catre slab, reusind "performanta" ca in doi ani cu Steaua in Liga Campionilor sa stranga 2 puncte. De asemenea in campionatul intern a reusit meciuri memorabile, doar in jocurile trucate sau necurate, vezi campionatul 2007-2008, Steaua fiind ajutata la greu de arbitri, dar degeaba. Ca antrenor se apropie de valoarea lui Hagi, fiind putin peste.

15. Ion Craciunescu

Are dreptul de a fi condus o finala de Liga Campionilor, cea din 1995 dintre Milan - Ajax de la Viena. Ca locuitor al judetului Hunedoara pot insa sa relatez doua fapte comise de acest arbitru, si anume: cand era in esaloanele inferioare si ajungea sa arbitreze pe la Ghelari, in vremea aceea divizia C, venea cu Dacia goala in portbagaj si abia mai pleca de la stadion cu ea, portbagajul fiind super plin. Binenteles, aplicand legile jocului gazdele primeau unul sau la nevoie doua penaltiuri pe meci (fapt relatat de mai multi jucatori ai echipei din acea vreme, cu aluzie la inversunarea pentru corectitudine a acestui om). De asemenea memorabilul meci Corvinul - FC Bihor, in care de asemenea a dat dovada de o corectitudine iesita din comun acest personaj, prelungind jocul pana la egaarea oaspetilor. A primit in acel meci "darurile" cuvenite. Ca sef al arbitrilor s-a comportat lamentabil, fiind cel care a dat afara din lotul A un arbitru dupa doar un meci la divizia A, un meci care l-a arbitrat bine, arbitrul fiind ulterior delegat la un meci de divizia B Olimpia Satu Mare - U Cluj, iar de prestatia sa s-a plans Fostul arbitru Patritiu Abrudan, aflat in conducerea lui U Cluj la vremea respectiva, iar arbitrul cu pricina a fost dat afara din arbitraj total pe nedrept. Despre arbitrul de nationalitate maghiara Laszlo Csios este vorba. De asemenea tot ca sef de arbitrii a venit cu ordonanta ca pentru a promova la o divizie superioara cei care concureaza trebuie sa aiba minim 1,80 m inaltime, ca altfel nu se pot impune in fata jucatorilor. Dupa aceasta logica arbitri de basket ar trebui sa aiba peste 2 m. Prostii Acum, la pensie, si adus in emisiuni sa-si dea cu parerea isi permite sa atace alti arbitri, care sunt fii de fosti arbitri cu o nesimtire iesita din comun. De ce spun asta:

16. Teodor Craciunescu

Citat din marele Dinu: "Teo Craciunescu pare un extraterestru pe terenul de fotbal!" Si de asemenea cu trimitere la personajul de putin mai sus, acelasi Dinu spunea: "Cornelus, baiatul meu vroia sa se faca portar, iar la un antrenament l-am pus in poarta si am tras de la centrul terenului. I-am dat gol si apoi i-am si dat o castana si l-am trimis la invatat". Deci nea Ioane, spune-i lui Teo sa se lase de arbitraj pana nu se face de tot de ras, iar tu Teo, te-ai lasat o data, de ce te-ai intors? Cate meciuri mai vrei sa strici? Oare cat crezi ca mai vrem sa te vedem drept actor principal inr-un meci. Ca o concluzie, acest arbitru este de departe campionul greselilor in arbitrajul romanesc din toate timpurile. Inca din divizia C, B si A are la activ nenumarate greseli flagrante si nenumarate meciuri stricate. Pana cand?

17. Mitica Dragomir

A fost probabil cel mai destept dintre militieni. Poate omul cu cele mai multe clase dintre cei care au lucrat in militia romana. Ca si conducator al fotbalului romanesc se remarca prin faptul ca este cu o clasa mai destept decat toti conducatorii de echipe, nu de alta dar a rezistat in conducerea FRF-ului de mult timp (va dati seama ce destepti sunt conducatorii cluburilor) si de asemenea se remarca prin manevrele necurate aduse in fotbalul romanesc, manevre care au dus acest fotbal in lumea a treia sau a patra in Europa. El mereu invocand insa situatia economica pentru dezastrul fotbalului autohton. Mitica, fotbalul nu e un obiect comercial din pietele de la Balcesti! Adio! Pa!

18. Valentin Ceausescu

Are meritul de a fi facut din Steaua o campioana a Europei. Are de asemenea "meritul" de a subordona dictaturii fotbalul romanesc. Il consider demonul acestui fotbal, iar intr-un fotbal modern nu ar avea ce cauta vreodata!!!

19. Anghel Iordanescu

Ca jucator a fost mediocru, ne iesind din comun. Ca selectioner a avut norocul de a fi sufleorul unei piese de teatru in care actorii isi stiau rolurile foarte bine si le-au invatat cu alt profesor. De asemenea tot ca selectioner a esuat apoi cu nationala Greciei si de asemenea cu cea a Romaniei in a doua etapa. Ca antrenor al Stelei a profitat de faptul ca Steaua nu avea adversar in acea perioada.

20. Cornel Dinu

Ca jucator a fost emblematic pentru Dinamo si de asemenea pentru echipa nationala. Ca antrenor de asemenea emblematic pentru Dinamo, are meritele de a readuce pe Dinamo acolo unde considera el si de asemenea noi ca ii este locul, adica in frunte. Dinamo niciodata nu se poate bate pentru alte locuri decat pentru primul loc! Din pacate ca principal la Dinamo nu are multe reusite in cupele Europene, dar asta si prin prisma politicii conducerii administrative de vanzare a jucatorilor. Ca si secund al lui Nicolae Nicusor la Dinamo are rezultate remarcabile si de asemenea ca antrenor al Otelului Galati. Din punctul meu de vedere clubul Dinamo traieste prin Cornel Dinu iar intreaga lui istorie este creionata de acest personaj. Mister, iti multumesc! Ca selectioner a avut proasta inspiratie de a titulariza un portar depasit la un meci la Kosice si astfel altcineva a devenit general.

21. Suporterii dinamovisti din provincie

Dovada vie a vorbei: calitatea bate cantitatea. Putem fi mai putini, poate chiar jumatate din cei stelisti, dar de calitatea noastra nu va indoiti niciodata! Ea este cea mai de pret! Avem stiinta jocului, stiinta fenomenului, nu vorbim fara sa cunoastem si de asemenea nu tinem cu o echipa pentru o intamplare din trecut. Noi pur si simplu tinem cu aceasta echipa, credem in ea si vom tine cu ea toata viata. Noi nu aparem ca ciupercile dupa ploaie!!! Noi chiar iubim fara regrete, Dinamo!!! De asemenea suntem suporteri ai echipei, nu urcatori pe garduri!

22. Gheorghe Dinu (Vama)

Fost dinamovist, pe vremuri il astepta pe Cornel Dinu dupa antrenamente pentru a avea ocazia de a merge la o bere cu acesta. Schimband barca si vrand sa castige trofee cu alta echipa decat cea de suflet, fiind greu acest lucru, a reusit sa aduca in fotbal coruptia la un nivel inalt, coruptie cu care era foarte familiar din vamile unde lucra. Personal il consider o rusine a acestui fotbal si nu l-as dori la Dinamo!

23. Mircea Rednic

Ca jucator a fost mediocru spre bun. Ca antrenor are doua titluri castigate, personal ii multumesc pentru cel obtinut cu Dinamo si consider echipa din 2007 o echipa foarte frumoasa. Ii multumesc de asemenea pentru obtinerea calificarii in primavara europeana tot in 2007 si pentru cele 6 puncte obtinute cu Steaua si sase cu Rapid. Personal am fost un fan al acestui antrenor. Ca om, inca de cand era jucator i se spunea "Strambul" si acum cand este antrenor nu renunta la vechile metehne. As vrea sa-l intreb: asa e nea Mircea ca pentru titlui din 2007 tu ai toate meritele, iar pentru esecul din 2009 doar jucatorii? Sunt sigur ca mi-ai raspunde cu DA. Si de asemenea, nea Mircea, spune-mi totusi ce esti dinamovist ca antrenor ar Rapidului, sau rapidist ca antrenor al lui Dinamo? Cum e? Nasol!!! Eu inca mai cred ca te poti curata de greselile trecutului. Bafta in marele campionat al azerilor!

24. Ianis Zicu si Adrian Cristea

Talentul omorat de lene. Ambii jucatori foarte talentati, ambii au jucat la Dinamo, bine la inceput, apoi tot mai rau si mai fara vlaga. Ati devenit mercenari, dar eu unul inca va multumesc pentru perioada de la Dinamo! Ati crescut numarul de domnisoare care vin la stadion, playboistilor!
P.S.: Au scapat de "aprecierile mele": Razvanel, Mutu, Danut Lupu, Mircea Sandu si alti cativa... Pentru moment.

Un comentariu:

ADRIAN SPARTAN spunea...

Dudule, in acest al doilea articol pe tema unor personaje din fotbal iti marturisesc ca am ramas surprins. E adevarat ca randurile tale au adus aceiasi buna-dispozitie ca ieri, dar uneori cred ca ai gresit in aprecieri.
Lacatus, Rednic, Iordanescu au fost mari jucatori. In opinia mea Lacatus a fost una dintre cele mai bune aripi din fotbalul romanesc, cu o cariera remarcabila la nationala si la Steaua. Calitatile sale -tehnica, viteza, reactie in fata portii, dublate de siretenie si spirit de sacrificiu - il fac o legenda a fotbalului romanesc. Eu personal il apreciez ca atare. Rednic are de asemenea un trecut deosebit ca fotbalist.A castigat trofee atat in tara cat si in Belgia. A fost un fundas preocupat de ofensiva, inteligent si muncitor. Despre Iordanescu de semenea cred ca gresesti foarte mult. Putini in fotbalul romanesc au avut talentul sau - jucator rafint, dotat cu dribling si fantezie, creator si realizator, un golgheter adevarat. A facut trecerea de la generatia Guadalajara la cea care ajungea in anii '80 in semifinale si finale europene. A jucat alaturi de Dobrin, Dinu, Lucescu si Dumitrache, apoi alaturi de Balaci, Raducanu, Stefanescu si Boloni. Un mare fotbalist.
In privinta arbitrilor despre care vorbesti, ai autoritate in acest domeniu si nu pot decat sa zambesc si sa iti dau dreptate ( mai ales in privinta episodului Corvinul-Bihor).Despre Mister imi stii parerea. In privinta lui Rednic, ma bucur ca dupa ce ne-am certat o perioada pe tema lui, ai ajuns in mare parte la spusele mele.
Despre Vama si Mitica ar fi de discutat mai amplu. Iar despre Valentin Ceausescu si mai mult chiar. Poate intr-un articol viitor.
Numai bine iti doresc!