luni, 21 martie 2011

21.03.2011 Ziua Verdictelor

















































































Buna ziua dragi fani ai sportului cu balonul rotund! M-am trezit de dimineata, am baut cafeaua, si m-am hotarat, azi e ziua in care imi voi spune parerea despre multe personaje din fotbalul romanesc si cel european. Probabil plagiindu-l pe marele Dinu, care intr-un numar al revistei DINAMO scria un articol in care isi spunea parerile despre anumite personaje din fotbalul mondial. Asadar incep si eu! Despre:


1. Mircea Lucescu


Antrenor bun, are meritul de a fi creat un Dinamo care pe mine m-a fascinat de mic copil, echipa care m-a facut sa tin cu Dinamo pentru toata viata. Romanul cu cele mai mari rezultate pe plan european din ultima perioada. Omul care a introdus blaturile in campionatul romanesc, in cel turc si cel ucrainian, omul care a inceput acuzele la adresa arbitrilor cand echipa nu castiga, dar niciodata nu remarca faptul ca arbitri il avantajau, atunci cand se intampla acest lucru. Omul care a stiut mereu la ce echipa sa se transfere si de asemenea cate meciuri sunt castigate inainte de inceperea campionatului. Omul care a stiut ce oameni sa ceara in cluburile sale, gel Lubos Michel in conducerea lui Sahtior, etc. Omul care acuza cea mai buna echipa de fotbal din lume de practici necurate inainte de inceperea meciului. Daca l-as dori la Dinamo sa vina ca antrenor? NU! Doar daca as gandi ca va lua titlul prin mijloacele lui in sezonul urmator. (nu gandesc asa)


2. Jose Mourinho


Antrenor bun. Antrenorul, probabil cu cel mai mari realizari in Europa din ultimii ani, sa zicem 10. De asemenea, antrenorul care a adus practicile necurate in fotbalul englez si a continuat acele practici in cel italian. La fel ca in cazul lui Lucescu, a stiut si el la ce cluburi sa se transfere si in ce moment. La toate echipele sale a cautat sa se inconjoare de jucatori mercenari. Daca l-as dori la Dinamo ca antrenor? NU!


3. Arsene Wenger


Antrenor bun! Calm, tactician desavarsit si de asemenea un manager extraordinar. Omul care a reusit sa faca aproape in fiecare sezon o echipa competitiva la Arsenal. Probabil ca Arsene are si prenumele predestinat acestui club, cum spuneam a reusit si reuseste sa faca in fiecare an cate o echipa competitiva pentru tunari, aducand spectacolul meci de meci si de asemenea profituri mari clubului. L-as dori la Dinamo pe termen nelimitat fie ca antrenor, fie ca manager!


4. Gheorghe Hagi


Probabil cel mai bun jucator al Romaniei din toate timpurile, spun probabil, ca trofee fiind Belodedici, Hagi fiind insa cel care reda de fiecare data placerea jocului si pe noi spectatorii de rand ne incanta cu driblingurile sau cu pasele sale. In contrast cu jucatorul Hagi se afla antrenorul Hagi, dupa parerea mea cel mai slab pregatit (sa nu zic prost) antrenor care a existat vreodata in fotbalul romanesc si mai ales la echipa nationala. Nici o idee tactica, nici o clarviziune, nimic. Nu l-as dori niciodata antrenor la Dinamo!


5. Victor Piturca


A fost un jucator bun, care insa nu iesea din comun. Ca antrenor a fost submediocru, a continuat blaturile si furtisagurile in fotbalul romanesc la Steaua, iar la echipa nationala a stiut in ce momente sa vina si de asemenea a stiut care meciuri sunt castigate inca din nainte. A cautat tot timpul sa fenteze si sa fure de peste tot. Este un om fara scrupule, care NICIODATA nu are ce cauta intr-un club care se doreste a fi un club corect.


6. Meme Stoica


Nu stiu sa fi jucat fotbal vreodata, decat la Sporting Sivita in liga 4. Un inginer cu note medii catre slabe la facultate, un vicepresedinte la Galati, un aghiotatn de cioban la Steaua, un aghiotant de om de afaceri si ajutor de antrenor la Urziceni, un milog revenit la Steaua, el crezand despre sine ca ar fi manager, un om care a profitat de fiecare perioada perioada, iluzionandu-se ca are merite in trofeele obtinute. In fiecare perioada si la fiecare echipa unde a fost nu a avut niciun merit in castigarea vreunui trofeu, decat meritele de a face lucruri murdare si aruncatul de vorbe mizerabile prin presa. La Galati meritele au fost ale lui Simionas, la Steaua doar prin mizerii a obtinut trofee interne, iar un Europa meritele fiind ale lui Olaroiu sau Protassov, la Urziceni a facut mizerii impreuna cu fratii Becali, iar meritele sunt ale lui Dan Petrescu. Omul care a adus violenta si golania in fotbalul romanesc si care le0a dus la rangul cel mai inalt. Niciodata acest golan nu are dreptul sa vorbeasca despre Cornel Dinu si niciodata acest personaj nu are dreptul sa fie intr-un club de talia lui Dinamo, care se respecta!

7. Fratii Becali

Boala fotbalului romanesc. Cei care au introdus hotia in fotbalul romanesc. Cei care au distrus fotbalul prin fotbalistii fara coloana vertebrala pe care i-au impresariat si care jucau precum cantau ei. Nu mai am multe de spus la adresa lor, am scris si intr-un articol precedent. Nu au ce cauta in libertate!!!


8. Josep Guardiola


Jucator bun, nu iesea din comun. Ca antrenor atat pot sa spun: dirijorul unei orchestre cu lectia foarte bine invatata. L-as vrea la Dinamo cu jucatori crescuti de mici la acst club!


9. Lionel Messi


Cel mai bun jucator din aceste timpuri. Dupa parerea mea nu si cel mai bun din toate timpurile. Raportat la perioadele respective ii vad mai buni ca Messi doar pe Zidane si Maradona.

10. Filippo Inzaghi


Definitia atacantului in fotbal. Nu conteaza unde stai, cat alergi, cum joci, atata timp cat meseria ta e golul, iar tu iti faci meseria. Indiferent ca a fost Juve, Milan sau Italia el si-a respectat peste tot datoria de a fi atacant.


11. Suporterii echipei Poli Timisoara


Cei mai mari si cei mai infocati suporteri ai unei echipe de liga a 5 aflate in pragul desfiintari. Puteti pacali pe oricine, dar pe cei care cunosc fotbalul romanesc niciodata! La Timisoara echipa de fotbal nu se numeste Poli!!!


12. Gigi Becali, Marian Iancu, Borcea, Mititelu si multi altii


Cei mai priceputi oameni daca fotbalul s-ar discuta si vinde in pietele din Romania.


13. Banel Nicolita
Cel mai util om daca echipa nationala ar fi santier de constructii.




Cu bune si rele, astia sunteti! Pe mine unul nu ma puteti pacali!


Despre alte prsonaje in cele ce urmeaza...













Un comentariu:

ADRIAN SPARTAN spunea...

Dudule, cu articolul asta te-ai intrecut. E bun de o gazeta de sport.Am zambit mai tot timpul cat l-am citit, pe alocuri chiar am ras satisfacut.As spune ca sunt de acord cu tine in privinta lui Lucescu,Mourinho, Wenger, Hagi, Messi, Meme Stoica, fratii Becali, Inzaghi si suporterii violeti din Banat. Marturisesc ca in unele cazuri as fi mai putin vehement, in altele poate as fi fost chiar mai dur sau convins ca tine. La Piturca insa consider ca te inseli in privinta calitatilor sale de antrenor. Eu cred ca Piturca este un antrenor intransigent, incapatanat, de moda veche, dar potrivit pentru fotbalul romanesc. Faptul ca nu apreciaza colaboratorii in ceea ce priveste meseria sa, ca are uneori trufia de a crede ca stie mai bine ca nimeni altcineva ce trebuie facut din punct de vedere profesional este totusi un defect. Cred ca e defectul care il face doar un antrenor bun, nu un antrenor mare. La nationala si-a demonstrat insa capacitatea de a gasi formula ideala, a mizat pe un sistem ( chiar daca nu spectaculos), a avut o strategie. Are meritul, in opinia mea, de a fi un antrenor respectat si echidistant:a adus jucatori indiferent de echipa de club la care jucau ( multi erau de la Dinamo!!!) si de asemenea este un om care respecta rivalitatea Dinamo-Steaua( ptr mine asta e o mare calitate, tot mai greu intalnita azi la noi).
In rest, cred si eu ca Lucescu e un antrenor foarte bun, cu rezultate care nu pot fi contestate. E adevarat insa ca in multe momente devine antipatic din cauza caracterului sau( sau mai bine spus a lipsei acestuia). A blatuit mult pana sa ajunga antrenor. Mourinho e de asemenea antipatic, dar el e un mare antrenor ( nu doar f bun). Wenger e si el un mare antrenor, un amestec ciudat de viziune romantica a fotbalului si incercare fortata de globalizare. Nu poate avea succes decat atunci cand in echipa sa joaca jucatori de clasa si cu experienta .( asa au fost succesele din era Bergkamp sau cele din era Henry). Guardiola e un antrenor ce tinde sa devina mare. Ca jucator a fost inteligent, elegant si plin de personalitate in teren. De aceea e si un foarte bun antrenor. Hagi e o legenda, un fotbalist de geniu. Atat. Ca antrenor ii lipseste simtul pedagogic, capacitatea de a comunica si de a transmite mesajul sau jucatorilor. Pacat! Meme, Iancu, Banel nu merita mentionati. Fratii Becali sunt niste vanzatori, niste comercianti, niste parveniti.
Ma opresc insa putin asupra celor doi fotbalisti: Messi si Inzaghi.
Primul, un talent extraordinar, un fotbalist genial, dar in acelasi timp serios, muncitor, plin de modestie. Cel mai mult admir la el tocmai ceea ce putini jucatori de geniu au: umilinta de a se pune in slujba echipei tot timpul, capacitatea de a se dedica total grupului. Nimic din ce face Messi pe teren nu e decat pentru echipa. E extraordinar. Are sansa unei cariere care sa depaseasca tot ce a fost pana acum in fotbal.
Inzaghi e un atacant cu un simt al goluui fabulos, un profesionist.Nu e spectaculos, nu e genial, nu e nimic din altii despre care se discuta foarte des. Dar e ultimul mare atacant al Italiei. Si poate unul dintre cel mai mari din toate timpurile. Il respect, dar nu il admira din cauza echipei de club la care joaca.
Ma bucura dialogul nostru la distanta pe teme fotbalistice si sper sa il intretinem in continuare.
PS.In final, stiind cat de mult conteaza pentru tine acuratetea iti atrag atentia ca din repezeala ai confundat in cazul lui MM pe Grigoras cu Simionas.