marți, 25 martie 2008

Dor de tine, Mircea

Incep prin a spune cateva cuvinte despre Mircea Rednic, desi majoritatea dintre cei care citesc articolul stiu multe despre el:

• BIOGRAFIE • Mircea Rednic •
Nume
Rednic
Prenume
Mircea
Nickname
Puriul
Data nasterii
09.04.1962
Locul nasterii
Hunedoara
Nationalitatea
Romana
CARIERA ANTRENOR
Anul
Echipa
2000-2001
Rapid Bucuresti
2000-2001
FCM Bacau
2002-2003
Rapid Bucuresti
2003-2004
Rapid Bucuresti
2003-2004
Al-Nasr Riyadh
2003-2004
Universitatea Craiova
2004-2005
Universitatea Craiova
2004-2005
FC Vaslui
2006-2007
Dinamo Bucuresti
2007-2008
Dinamo Bucuresti
2007-2008
Rapid Bucuresti

PERFORMANTE ANTRENOR
Anul
Trofeul
Echipa
2002-2003
Campionatul Romaniei
Rapid
2004-2005
Promovarea in Divizia A
FC Vaslui
2006-2007
Campionatul Romaniei
Dinamo

Dupa cum vedeti dragi cititori, Mircea Rednic, este antrenor din anul 2000, eu considerandu-l inca un stagiar in aceasta meserie, din pacate de cateva zile iara este pe drumuri, dar avand in vedere ca un tehnician poate ajunge chiar si pana la varsta de 70 de ani, consider ca Miercea Rednic mai are multe de aratat si personal ii urez mult succes in aceasta meserie!
Legat de antrenorul Mircea Rednic, as vrea totusi sa scot la iveala doua aspecte, cea de tehnician si cea de pedagog.
Pentru prima parte, vreau sa incep prin a spune ca Miercea Rednic, ianinte de a incepe cariera de antrenor, pe unde a fost ca jucator, in mare parte a carierei sale de jucator, a avut un mare antrenor, nimeni altul decat Mircea Lucescu, cel care l-a avut pe Mircea Rednic ca jucator si la Corvinul, la Dinamo si apoi si la Rapid, Mircea Rednic fiind elevul lui Mircea Lucescu in jur de 10 ani (poate chiar si mai mult). Cert e ca in aceasta perioada elevul Mircea Rednic a reusit sa invetze cat mai multa meserie de la profesorul Mircea Lucescu , iar apoi cand a devenit la randul sau antrenor, a incercat sa puna in practica tot mai multe din cele invatate de la el. Dovada e si faptul ca in scurt timp dupa ce a devenit antrenor, Mircea Rednic a resit sa castige campionatul atat cu Rapid in 2003, precum si cu Dinamo in 2007, adica exact echipele din Romania cu care si profesorul Mircea Lucescu a reusit sa castige campionatul, cu Dinamo de mai multe ori si cu Rapid o singura data. Mergand si mai departe pot afirma ca si jocul echipelor antrenate de Mircea Rednic se apropie foarte mult de un joc al echipelor antrenate de Mircea Lucescu si aici as putea da ca exemplu evolutia echipei mele favorite din Romania, Dinamo, cea care in sezonul trecut 2006-2007 mi-a adus aminte de marea echipa Dinamo antrenata de Mircea Lucescu in sezonul 1988-1989, cea care juca bine si in campionat, precum si in cupele europene. Coincidenta sau nu, chiar cei doi si exact in cele doua sezoane competitionale au reusit sa invinga in Ghencea, 3-0 respectiv 4-2 anul trecut dar si ultimele performante europene mari la Dinamo si anume, asa zisa primavara Europeana. Mai pe intelese Mircea Rednic a avut intr-un timp foarte scurt rezultate foarte bune la Dinamo si de asemenea si cu Rapid si nimeni nu cred ca ii poate nega calitatile de tehnician.
Pe de alta parte, un mare antrenor trebuie sa fie, pe langa un mare tehnician si un bun pedagog, adica nu e destul sa-i poti invata pe jucatori idei tactice bune sau sa le predai o lectie sau alta indiferent pe teren sau la tabla, daca nu reusesti sa-i faci pe jucatori sa se apropie de tine, sa te inteleaga, sa le placa sa asiste si sa vina cu placere la un antrenament condus de tine, sa stii sa intervii intre ei cand se cearta, sa stii sa-i impaci sa stii sa-i tii uniti si altele. Ei bine aici este deficitar Mircea Rednic. Din pacate dansul a cam reusit dupa ce a ajuns la succes cu jucatoriisa se certe cu multi dintre ei, ba mai mult sa-i si desparta in tabere, sa-i faca sa se certe intre ei, sau mai grav sa nu le dea la unii nici o sansa pentru ca nu s-ar numara printre favoritii lui, sau printre jucatorii ceruti la echipa chiar de el. Mai pe scurt a reusit sa-i faca pe jucatori sa nu i placa de el deloc ca pedagog. Despre regretatul Stefan Covaci nu va pot spune eu despre calitatile dansului de tehnician, dar cu siguranta va pot spune ca a fost un mare pedagog, un antrenor care putea sa adune toti jucatorii in jurul lui si sa-i faca sa-l indrageasca inca de la primul antrenament si la fiecare antrenament. Jucatori precum Johan Cruyff, Johan Neekens, Raymond Domenech, Arsene Wenger sau Michel Platini au fost cei mai celebri jucători pe care i-a pregătit tehnicianul român si toti au avut doar cuvinte de lauda la adresa antrenorului Stefan Covaci, dar mai ales la adresa pedagogului Stefan Kovaci. Marele Cornel Dinu spunea despre Stefan Covaci: "a fost adus la Ajax pentru a reda zambetul echipei". Din pacate Mircea Rednic nu a avut ocazia sa fie antrenat si de Stefan Kovaci...
Inchei prin a spune ca dupa parerea mea Mircea Rednic este un mare antrenor, eu unul ii multumesc pentru sezonul minunat pe care acesta l-a avut cu Dinamo sezonul trecut, si oricand il astept sa mai antreneze pe Dinamo, poate chiar dupa ce mentorul sau, Mircea Lucescu se va retrage la pensie de la Dinamo, la urma urmei, suporterii dinamovisti stiu ca "Umbra lui Mircea" e in orice moment la Dinamo.
(Dedic acest articol fratilor mei Adi si Nelutu, cei care i-au apreciat calitatile de tehnician ale lui Mircea Rednic, cel putin in perioada cand el era antrenor la Dinamo)
















Un comentariu:

ADRIAN SPARTAN spunea...

Paralela cu Lucescu si Covaci e binevenita.Nu ma gandeam la ea., insa e corecta. As adauga niste consideratii personale despre Rednic, dar le cunosti deja. Nu sunt pozitive, iar in ceea ce priveste calitatea de antrenor a lui Rednic sunt destul de rezervat. Despre cea umana insa sunt convins. Rednic e un antrenor bun, dar un om fatarnic, lipsit de caracter, dublicitar, mereu urmarindu-si propriul orgoliu si propriul interes, un om ce nu poarta recunostinta nimanui si pe care nu l-as mai dori NICIODATA la Dinamo.
Dar m-as opri in comentariul meu mai mult la Stefan Covaci si la faptul ca acesta ramane in continuare foarte putin cunoscut si in general subapreciat de cei de astazi. In fotbalul romanesc exemplele de mari antrenori au fost in general putine:Economu, Savu, Ionescu, Niculescu, Covaci, Stanescu, Ienei, Lucescu si…cam atat.Daca am uitat cativa, e vina mea. Dintre toti insa Covaci are meritul de a fi cel mai galonat, probabil cel mai cultivat si sigur cel mai carismatic antrenor roman. Si totusi oamenii nu se gandesc la Covaci ca la cel mai mare antrenor roman. Mai degraba la Ienei sau Lucescu.
Covaci nu este vazut ca un stelist (precum Ilie Savu sau Emerich Ienei) si nici ca un dinamovist( ca Dinu sau Lucescu)..El nu e vazut ca cineva care a reusit performante pentru nationala (ca Niculescu sau Iordanescu). Si totusi, cu 4 titluri si 4 cupe ale Romaniei, cu 2 campionate ale Olandei, cu 2 Cupe ale Campionilor si 2 Cupe Intercontinentale Covaci este cel mai performant antrenor roman. Lucescu sau Boloni au antrenat echipe mari (Sporting, respectiv Inter) dar nu s-au impus acolo. Covaci a fost antrenorul celei mai puternice generatii de fotbalisti ai Europei la nivel de club din Europa anilor ’70, a reusit sa se faca apreciat si respectat de marele Cruyff si a cultivat fotbalul spectacol. Fotbalul total, concept pe care Covaci l-a ridicat aproape de perfectiune, il transforma pe antrenorul roman intr-un inovator al fotbalului- asa cum au fost foarte, foarte putini. ”WM-ul” lui Chapman in anii ’30, mijlocasul defensiv si interul –retras al Ungariei lui Baroti, din 1950-1956, “catenaccio-ul”italian a lui Herrera in anii ’60 si “fotbalul –total”a lui Pisti Covaci sunt cele mai mari reusite tactice din istoria fotbalului. De la Covaci nimeni nu a mai incercat cu adevarat sa reformeze tactic acest sport. S-au daca a incercat, nu a reusit cu adevarat. Si aici este ,spun eu, marele merit a celui mai mare antrenor roman din istorie.